Pohjoisessa on hyvä digipöhinä – Testimate mukana Digital Oulussa Esineiden internetiä rakentamassa – Testimate @ Nordic IoT Week

Konsulttifirman kasvutarina ketteräksi testaustaloksi

Miten muutaman IT-konsultin työstä kehittyy parikymmentä henkeä työllistävä kasvuyritys? Tässä jutussa Testimaten perustajiin kuuluvat Juha Karvonen ja Klaus Lakkala muistelevat yrityksen tarinaa lähtölaukauksesta nykyhetkeen asti.

Yli ensimmäisen kuolemanlaakson

Testimate Oy perustettiin lokakuussa 2011. Suomen taloudessa luettiin silloin madonlukuja: Nokian puhelinbisnes oli menossa hyvää vauhtia alaspäin, ja alavire tuntui koko IT-alassa. Ennusmerkit palkkatöistä pois hyppäämiselle ja uuden yrityksen perustamiselle eivät olleet parhaat mahdolliset.

Juha Karvonen: No, kun kuopasta lähtee ponnistamaan, ainoa suunta on ylöspäin. Perustajaporukalla olimme toimineet testauskonsultoinnissa jo hyvän tovin, ja meillä oli hyvä näkemys siitä, miten asiat voisi tehdä vielä paremmin. Oman firman pyörittäminen kiinnosti.

Klaus Lakkala: Konsulttialallahan myydään omaa osaamista, ja se oli meillä tietenkin kunnossa. Kun alkuinvestointeina oli lähinnä läppärit ja puhelimet, riski tuntui siedettävältä.

Perustajatiimi saikin lentävän lähdön, kun projektit jatkuivat oman yrityksen kautta. Ensimmäinen vuosi meni töitä paiskiessa, kunnes yllättäen useampi projekti päättyi ja työmäärä romahti.

JK: Kyllä siinä äkkiä kantapään kautta herättiin siihen, että myyntiäkin täytyisi tehdä. Puhelin otettiin nöyrästi käteen ja alettiin soittelemaan läpi niin kylmiä kuin vähän lämpimämpiäkin kontakteja.

Perustajat asiakashankintatehtävissä

Muutaman kuukauden aktiivisen yhteydenotto-, myynti- ja asiakastapaamispyörityksen jälkeen onnenkantamoisena vastaan tuli asiakasprojekti, joka osoittautui peräti kolmen vuoden rupeamaksi. Tällä tilauksella oli merkittävä rooli pienen konsulttifirman nousemisessa lähtökuopista isommaksi bisnekseksi.

Ensimmäisestä työntekijästä vauhdilla 20 hengen firmaksi

Kuivan kauden jälkeen asiakkuuksia ja tilauksia alkoi tulla kasvavaan tahtiin, ja pieni perustajatiimi alkoi määrätietoisesti keräämään yritykselle taloudellista puskuria. Vuonna 2014 tuli ajankohtaiseksi ensimmäisen työntekijän palkkaaminen.

JK: Takaraivossa oli alusta asti kytenyt kasvuhakuisuus. Kun kerran hyviä asiakkuuksia ja kysyntää tuntui olevan, päätimme ottaa lisää tekijöitä riviin. Ajattelimme, että volyymi tuo turvaa ja että hyvälle tekijälle löytyy aina kysyntää.

KL: Hieman oli kyllä tuuriakin matkassa, koska ensimmäinen työntekijä palkattiin ilman täyttä varmuutta asiakasprojektista. Projekti löytyi onneksi kuitenkin nopeasti.

Seuraava työntekijä palkattiin 2014-2015 vuodenvaihteessa, ja vuoden 2015 lopussa palkkalistoilla oli jo kuusi tekijää ja käytössä oli myös alihankkijoita.

KL: Noihin aikoihin liikevaihdon ja työntekijämäärän jatkuva tuplaaminen oli aika helppoa. Tavoitteena oli hallittu kasvu. Yritimme varmistaa uusien työntekijöiden tilauskirjan näkyvyyden aina kuusi kuukautta eteenpäin – tämä antoi varmuutta palkkaamiseen.

Oman firman jengi koossa

Vuonna 2016 kasvavaan konsulttifirmaan tuli vain kaksi uutta työntekijää, kun taas vuonna 2017 henkilöstömäärä jälleen tuplaantui.

Vuoden 2019 alussa Testimate työllistää 20 testausalan ammattilaista.

Menestyksen salaisuus: hyvät tyypit ja asiakkuudet

Tasaisen kasvun takana ovat olleet onnistuneet rekrytoinnit sekä korkea asiakastyytyväisyys.

JK: Hyviä tyyppejä on löydetty. Rekryssä painotimme testausosaamisen lisäksi asiakkaan kanssa toimimisen tärkeyttä, eli asiakkaan tarpeiden ymmärtämistä ja oman työn sopeuttamista niihin tarpeisiin.

KL: Tekijät ovat firman kasvot asiakkaan suuntaan. Ilmeisesti naamat ovat miellyttäneet, koska asiakkuudet ovat olleet pääsääntöisesti melko pitkiä.

Vaihtuvuus työntekijöissä on ollut hyvin pientä. Yrityksen koko historian aikana seuraaviin haasteisiin on siirtynyt vain kaksi työntekijää.

KL: Mielekkäät työt ovat yksi syy: jos tekemistä ei ole, niin ei tarvitse istua käsien päällä vaan pyrimme aina löytämään järkevää tekemistä.

JK: Ja suoraan sanoen meillä on myös kompensaatio kohdallaan. Jos teet hyvää jälkeä ja työllistät itsesi, bonuksia tulee kuukausittain. Nollatuntisopimuksia meillä ei ole.

Testimate Levillä 2018

Testimatella ei ole omia toimitiloja, vaan työt tehdään asiakkaiden luona. Viikottaiset palaverit hoituvat verkossa, ja firman chatti laulaa jatkuvasti. Muutaman kerran vuodessa porukka kokoontuu yhteen kouluttautumisen ja virkistäytymisen merkeissä. Tänäkin vuonna tehtiin jo perinteeksi muodostunut, viikonlopun yli kestänyt lumireissu koko henkilökunnan voimin. Tällä kertaa määränpäänä oli Ruka.

Uutta kasvua kohti

Testimaten tavoitteena on edelleenkin kasvaa, mutta kiirettä tai painetta kasvulle ei ole. Perustajat ovat itsekin yhä kädet savessa työssä asiakasprojektien parissa.

JK: Asiakastyö pitää mielen virkeänä ja kirveen terävänä. Fakta kuitenkin on, että kasvavassa firmassa hallintoon menee yhä enemmän aikaa – rekrytointi, myynti ja asiakkuuksien hoitaminen haukkaavat ison osan ajasta.

Jo tähän asti Testimaten konsultit ovat työskennelleet myös Kehä III:n ulkopuolella, kuten Porissa, Turussa ja Lahdessa. Projekteja on tehty myös Baltiaan ja muihin Pohjoismaihin. Yksi erittäin kiinnostava kasvusuunta on pohjoisessa, Oulussa.

KL: Oulussa IT-ala kukoistaa, ja tietenkin meitä kiinnostaa kasvattaa läsnäoloamme pohjoisessa. Sama hyviin, jatkuviin asiakkuuksiin perustuva kasvustrategia toimii varmasti sielläkin.

Voisiko Testimate olla sinun seuraava työpaikkasi? Vai haluatko nämä kaverit hoitamaan teidän testausprojektinne? Ota vaikka saman tien yhteyttä Klasuun tai Juhaan!

Testimate Oy
Testimate Oy tarjoaa kokonaisvaltaisia, korkealuokkaisia ja riippumattomia ohjelmistojen testauspalveluita pieniin ja suuriin järjestelmähankkeisiin.
Myynnin yhteystiedot
Klaus Lakkala Klaus Lakkala
Johtava konsultti, perustaja
  • +358 10 229 2730
  • klaus.lakkala (at) testimate.fi

Juha Karvonen Juha Karvonen
Johtava konsultti, perustaja
  • +358 10 229 2732
  • juha.karvonen (at) testimate.fi
Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta