Testimate lanseeraa tekoälypohjaisen virtuaalitestaajan – “Tämä on ohjelmistotestauksen tulevaisuus”
30.3.2021Miltä ohjelmistotestauksen tulevaisuus näyttää?
16.12.2021Kannattaako ohjelmistotestaus antaa robotin hoidettavaksi? Testiautomaatio tarkoittaa sitä, että osa elintärkeästä testaustyöstä annetaan ohjelmistorobotin tehtäväksi ja samalla ihmisasiantuntijan työpanos optimoidaan.
Testiautomaatiosta on tullut jokapäiväinen osa kustannustehokasta ja laadukasta ohjelmistotuotantoa. Keräsimme viisi jokaiselle ohjelmistoprojektin vetäjälle hyödyllistä näkökulmaa testauksen automatisointiin – lue vinkkimme alta!
1. Mitä hyötyjä testiautomaatiolla voidaan saavuttaa?
Ohjelmistorobotin suorittama testaus on nopeaa, helposti toistettavaa ja kattavaa. Siinä ajassa, missä ihminen klikkailee käyttöliittymää tai tarkistaa datan kulkua järjestelmässä yhden testitapauksen verran, robotti suorastaan kiitää useita testitapauksia läpi.
Testirobotti voidaan helposti laittaa testaamaan samanaikaisesti useita kehitysympäristöjä, sekä tekemään vaikkapa integraatiotestausta tai hyväksymistestausta. Automatisoidut testit voidaan ajaa tarvittaessa useita kertoja päivässä, tai vaikkapa ajastetusti tunnin välein, mikäli tarpeen.
Lopputuloksena testiautomaatio nopeuttaa työtä, auttaa pitämään projektien aikataulut sekä parantaa lopputuotteen laatua.
2. Mihin tapauksiin testiautomaatio sopii – ja tarvitaanko ihmistä enää lainkaan?
Testiautomaatio on täydellinen työkalu ohjelmistotestauksen harmaaseen massaan: perustoimintojen ja yleisimpien käyttötilanteiden testaamiseen. Näitä voi olla esimerkiksi verkkopalveluun kirjautuminen palvelun käyttöliittymässä tai datan siirtyminen järjestelmän sisällä.
Testiautomaation käyttöönoton jälkeen testausasiantuntijan rooli on edelleen tärkeä. Automaation ylläpitämisen (esimerkiksi uusien testitapausten lisäämisen) lisäksi asiantuntija voi nyt keskittyä vaativampiin ja vaikeasti automatisoitavien testitapauksien ratkomiseen.
Tyypillisesti asiantuntijatyö käynnistyy myös silloin, kun testiautomaatio ilmoittaa havainneensa virheen: testausammattilainen kääntää silloin katseensa havaittuun vikaan ja selvittää, miksi vika on ilmennyt ja miten se voitaisiin korjata.
3. Onko testiautomaatio hyvä vaihtoehto vai käytännön pakko?
Ammattimaisessa ohjelmistotuotannossa testiautomaatiosta on hyvää vauhtia tulossa de facto käytäntö ja osa jokapäiväistä työskentelyä. Kiristyvät vaatimukset kustannustehokkuudesta ja korkeasta laadusta käytännössä edellyttävät testiautomaation käyttöönottoa jo pienissäkin ohjelmistoprojekteissa.
Testiautomaatio on myös ketterien työtapojen, jatkuvan integraation ja DevOpsin elinehto. Kun ohjelmistosta julkaistaan jatkuvasti uusia versioita tai siihen lisätään uusia ominaisuuksia, testiautomaatio auttaa kehitystiimiä pysymään julkaisuaikataulussa ja julkaisemaan laadukkaita päivityksiä.
4. Miten testiautomaation kanssa pääsee alkuun?
Ennen hihojen käärimistä kehitystiimissä kannattaa ainakin karkealla tasolla perata läpi se, mitä testiautomaatiolla tavoitellaan. Nykytilanteen kartoittamisesta on myös hyötyä. Esimerkiksi olemassa olevien manuaalisten testitapausten listaaminen ja automatisoitaviksi haluttavien tapausten merkitseminen auttaa suuresti testiautomaation toteuttajaa. Tämän jälkeen automaatiotyötä sekä sen edistymistä on helpompi seurata ja ohjata.
Vaikka testiautomaation voi tietenkin opetella myös alusta, nopeiten työhön pääsee kiinni kokeneen ammattilaisen avustamana. Testiympäristön asentamisen lisäksi kokenut ammattilainen osaa valita tarvittavat työkalut, kuten avoimen lähdekoodin Robot Frameworkin.
Käytännön työ etenee asentamalla valitut työkalut työasemalle ja jatkuvan integraation ympäristöön. Työkalujen ja versionhallinnan konfiguroinnin jälkeen aloitetaan automatisoitujen testitapausten toteutus käytännössä. Vauhtiin päästään useimmiten vain muutamassa päivässä.
5. Mitä testiautomaatiokonsultin valinnassa kannattaa ottaa huomioon?
Mikäli omasta organisaatiosta tai kehitystiimistä ei löydy asiantuntemusta tai aikaa testiautomaation käyttöönottoon, ulkopuolisen testausasiantuntijan hyödyntäminen on nopea täsmäratkaisu.
Kun valitset konsulttia, ota huomioon että testaustyö on aina tiimityötä: viestintätaidot ja kyky jatkuvaan keskusteluun on tärkeä osa asiantuntijan työkalupakkia ja persoonaa. Testaaja on osa kehitystiimiä ja avoin, rehellinen ja ratkaisukeskeinen yhteistyö on tärkeää.
Älä myöskään emmi kysyä konsulttiyrityksen tai yksittäisen asiantuntijan referenssejä. Kerro avoimesti testaustarpeistasi ja kysy, löytyykö palveluntarjoajalta juuri sinulle relevanttia osaamista ja kokemusta.
Testimate on vaativan ohjelmistotestauksen konsulttitalo. Ota meihin yhteyttä niin katsotaan, kuinka voimme auttaa juuri sinua!