Testimaten uusi Maailman Onnellisin Konsultti Aina -konsepti takaa IT-ammattilaisen viihtyvyyden
31.3.2023Tunnistatko ohjelmistoprojektisi riskit?
21.6.2023Viisi myyttiä suorituskykytestauksesta
Hitaasti latautuvalla nettisivulla tai ruuhkahuipuissa jumiin jäävällä sovelluksella on suora vaikutus niin palvelun käyttökokemukseen kuin myös yrityksen liiketoimintaan. Suorituskykytestauksen tarkoitus on varmistaa jo ennakkoon, että toimivat kovankin kuorman alla – kustannustehokkaasti.
Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia suorituskykytestaukseen tyypillisesti liitettyä uskomusta vastauksineen. Nykyaikainen suorituskykytestaus on kehittynyt merkittävästi ja modernien työkalujen tuomat mahdollisuudet tekevät työstä kustannustehokasta.
Myytti #1: Suorituskykytestaus vaatii syväosaajan, jollaista on vaikea löytää
Vaikka tämä väite piti 2000-luvun alussa paikkansa, nykyään suorituskykytestaukseen erikoistuneita testaajia on Suomessa saatavilla runsaasti. Osaavaa apua on tarjolla niin toteuttavaan projektityöhön kuin oman henkilökunnan koulutukseenkin.
Myytti #2: Testaus vaatii tuotantoa vastaavan kalliin testiympäristön
Suorituskykytestaus tehdään erillisessä testiympäristössä, joka on riittävän lähellä tuotantoympäristöä. Nykyisin ympäristön luomista helpottaa virtuaali-, kontti- ja pilviympäristöt, joita voidaan skaalata suuremmaksi testauksen ajaksi ja skaalata jälleen alas testauksen jälkeen – tällöin kustannukset pysyvät paremmin kurissa.
Myytti #3: Testausvaatimusten määrittely on vaikeaa
Testausvaatimusten määrittely ei ole vaikeaa – työ vain vaatii suorituskykytestausta ymmärtävän ammattilaisen. Tärkeässä roolissa ovat myös ohjeet ja templaatit, jotka ohjaavat määrittelyä. Näin vaatimukset perustuvat faktoihin ja ottavat varmasti huomioon kaikki tarvittavat testaukseen vaikuttavat tekijät.
Myytti #4: Suorituskykytestaus on kallista
Suorituskykytestausprojektit ovat yleensä lyhyitä ja usein noin 10-20 henkilötyöpäivän panostuksella saadaan isompikin projekti testattua. Tällöin kustannus on pieni suhteessa hyötyyn.
Myytti #5: Jatkuva suorituskykytestaus vaatii paljon manuaalista työtä
Suorituskykytestien analysointi on ollut aikaisemmin manuaalista työtä, jolloin ongelmien löytäminen oli aikaavievää ja hankalaa. Apuun on tullut automatisointi. Modernit työkalut, kuten NosyMouse, Neoload ja erilaiset APM-ratkaisut, ovat kuitenkin parantaneet tilannetta. Työkalut pystyvät automatisoimaan ongelmien havaitsemisen ja auttamaan juurisyyn löytämistä sekä nopeuttamaan käyttöönottoa.
Lue lisää Testimaten tarjoamista suorituskykytestauksen palveluista.
Ilkka Myllylä
Ilkka Myllylä on suorituskykytestauksen asiantuntija ja NosyMouse-automaatioratkaisun kehittäjä. Pitkäaikaisena Testimaten kumppanina Ilkka on ollut mukana löytämässä asiakkaiden tarpeisiin sopivia suorituskykytestauksen ratkaisuja.
LinkedIn
NosyMouse.io