Ostajan opas: Viisi näkökulmaa testiautomaatioon
19.9.2021Iloista joulua ja upeaa uutta vuotta!
20.12.2021Vuoden lopuksi kurkistamme kristallipalloon ja ennustamme, miltä ohjelmistotestauksen tulevaisuus näyttää kolmesta eri näkökulmasta: testauspalveluita ostavan asiakkaan silmin, rekrytointimarkkinoilla olevan asiantuntijan silmin sekä osaamisestaan huolehtivan testaajan silmin.
Asiakkaalle luvassa kissanpäivät?
Ohjelmistoprojektit alkavat olla melko kompleksisia kokonaisuuksia. Tuotteen teknisen kehityksen lisäksi tuotepäällikön tai projektipäällikön pöydällä on yhä enemmän aikataulutusta, muutoshallintaa, resurssien käytön optimointia sekä oman tiimin rajat ylittävää viestintää.
Sähköposti paukkuu, Teams laulaa ja jokaiseen kysymykseen pitäisi löytyä vastaus, nopeasti tietenkin.
Kokeneiden testauskonsulttien ja testauspäälliköiden rooliin kuuluu jatkossa yhä suurempi itsenäinen ote koko testauksen hallintaan. Tämä tarkoittaa testauksen hoitamisen lisäksi aktiivista viestintää tiimin sisällä ja tiimin ulkopuolisille tahoille sekä tarpeen vaatiessa priorisointia ja itsenäistä päätösten tekemistä.
Hyvä konsulttiyritys esittelee asiakkaalle kulloinkin parhaat tavat toimia ja ottaa vastuun vaikka koko projektin vetämisestä.
”Testimate on ottanut erittäin hyvin vastuuta kokonaisvaltaisesta testauksesta. Testauskonsultit antavat selkeitä ratkaisuehdotuksia ja korjauttavat puutteita itsenäisesti silloin kun byrokratialle ei ole tarvetta.”
Jari Paasikivi, Head of Process Technology, Posti
Asiantuntija on kingi
Ohjelmistotestaus on vaativaa asiantuntijatyötä. Kuumetuneilla IT-alan rekrytointimarkkinoilla myös osaavat ohjelmistotestaajat ovat kovassa kysynnässä. Erityisesti kokeneet, itseohjautuvat ja asiakaslähtöisesti toimivat konkarit tulevat jatkossakin löytämään hyviä työpaikkoja konsulttiyritysten listoilta.
Reilun palkkauksen lisäksi ammattilaisia houkuttelevat kiinnostavat projektit, matala byrokratia, konstailematon meininki ja osaavan tiimin tuki. Konsultteina toimivat ohjelmistotestaajat arvostavat myös mahdollisuutta oppia uutta jatkuvasti, tapahtuu se sitten monipuolisten asiakasprojektien tai kollegoilta saatujen kokemusten kautta.
Etätyön lisääntyessä myös työpisteen ulkopuolella tapahtuvan yhdessäolon ja virkistätymisen merkitys kasvaa.
”Vaikka Testimate on kasvanut viime vuosina vahvasti, organisaatioon ei ole tullut ylimääräisiä kerroksia, toiminta on läpinäkyvää ja työilmapiiri on hyvä. Jokapäiväinen työ on hauskaa, avointa ja välitöntä. Hyvä – tai siis joskus huono – huumori ja mutkaton viestintä auttavat viemään myös kiireiset projektit maaliin hyvässä hengessä ja tekevät maanantaisin töihin tulemisesta mukavaa.”
– Mikko Huhtala, Lead Consultant, Testimate
Oppiminen ei lopu koskaan
Nykyään ohjelmistoja on kaikkialla – ja kaikilla palapelin osilla on yhteisvaikutus järjestelmien toimivuuteen sekä loppukäyttäjien käyttökokemukseen. Ohjelmistoja on käyttöliittymien, kuten mobiiliappien tai verkkosivujen, lisäksi palvelimilla ja back endissä sekä yhä useammin verkkoon kytketyissä IOT-laitteissa.
Itse testauksen puolella esimerkiksi automaatiotestauksen tärkeys tulee kasvamaan jatkossa entisestään.
Yksittäisen ohjelmistotestaajan täytyykin jatkossa soveltaa kokemustaan yhä uudenlaisiin tilanteisiin ja testattaviin ohjelmistoihin ja laitteisiin. Vaikka perusperiaatteet pysyvätkin samana, ammattitaitoa täytyy kehittää ja olla valmis astumaan ulos omalta mukavuusalueeltaan.
”Väittäisin, että entisajan testaus on poistunut tai poistumassa markkinoilta. Tekniset taidot ja automatisoitujen työkalujen käyttö ovat yhä enemmän osa taitavan testaajan työkalupakkia. Kehitys menee eteenpäin ja menetelmät muuttuvat, jatkossa ohjelmistorobotiikka ja jopa tekoäly täydentävät testiautomaatiota.”
– Paavo Viittala, Senior QA Consultant, Testimate
Millaisen testaustiimin kanssa sinä haluaisit työskennellä? Lue lisää Testimatesta työnantajana tai tutustu testauspalveluihimme ja ota yhteyttä!